Dowiedz się, kim jesteśmy!
Poznaj ofertę kształcenia UMLub!
Jak zostać studentem UMLub?
Dowiedz się więcej o naszych projektach i działalności naukowej!
Poznaj naszą ofertę i zostań partnerem UMLub!
Dowiedz się, kim jesteśmy!
Poznaj ofertę kształcenia UMLub!
Jak zostać studentem UMLub?
Dowiedz się więcej o naszych projektach i działalności naukowej!
Poznaj naszą ofertę i zostań partnerem UMLub!
Dziekanat Wydziału Biomedycznego to przede wszystkim miejsce obsługi klienta. Jest nim Student, ale także Kandydat na studia, Absolwent, Dziekani, Pracownicy naukowi i naukowo-dydaktyczni, Pracownicy innych biur Uniwersytetu Medycznego w Lublinie.
Dziekanat to biuro Dziekana. Dziekanat zajmuje się całokształtem obsługi administracyjnej studentów Wydziału Biomedycznego. Prowadzi dokumentację przebiegu studiów. Tutaj Studenci kierunków Biomedycyna oraz Dietetyka załatwią każdą sprawę związaną z tokiem studiów, a Nauczyciele Akademiccy złożą wnioski np. o awanse. Dziekanat jest też miejscem spotkań społeczności Wydziału z jego Szefem – czyli Dziekanem.
Zajmujemy się także: organizowaniem Inauguracji roku akademickiego Dyplomatorium, Rad Wydziału, spotkań Wydziałowych Zespołów, konkursami dla Nauczycieli Akademickich, ewaluacją i oceną Nauczycieli, a także delegacjami Pracowników Wydziału.
Jesteśmy częścią Centrum Edukacji Medycznej.
Biomedycyna studia I stopnia
Uniwersytet Medyczny jako pierwszy w Polsce rozpoczął kształcenie na kierunku biomedycyna w roku 2015.
Z każdym kolejnym rokiem program studiów jest aktualizowany o nowe przedmioty i zagadnienia w oparciu o opinie studentów oraz zmieniające się trendy w świecie nauki.
Cel studiów
Celem studiów I stopnia na kierunku Biomedycyna jest wykształcenie absolwenta, który zdobędzie wiedzę dotyczącą struktury i funkcji organizmu ludzkiego, ze szczególnym uwzględnieniem roli procesów biologicznych i chemicznych zachodzących na poziomie komórkowym i molekularnym w warunkach zdrowia i choroby oraz wpływu na nie czynników genetycznych i środowiskowych. Pozwoli to studentowi na zrozumienie metod stosowanych w badaniach naukowych, diagnostyce, leczeniu i monitorowaniu przebiegu chorób.
Praktyki wakacyjne i certyfikaty
Biomedycyna studia II stopnia
Celem studiów II stopnia na kierunku Biomedycyna jest wykształcenie przyszłych naukowców w dziedzinie nauk medycznych poprzez intensywne szkolenia naukowe oparte na zdobywaniu wiedzy, pozyskiwaniu i interpretacji nowych informacji oraz wykorzystaniu najnowocześniejszych technik badawczych. Oczekuje się, że program będzie stymulować studentów do krytycznego myślenia i niezależności wymaganej do rozwiązania konkretnego problemu badawczego. Program zapewnia najnowszą wiedzę i niezbędne umiejętności praktyczne dla kariery naukowej w dziedzinie medycyny, dotyczące funkcjonowania ludzkiego ciała w zdrowiu i chorobie. Obejmuje poznanie procesów na poziomie molekularnym, komórkowym, narządowym i organizmu oraz interakcje z czynnikami chemicznymi, fizycznymi i biologicznymi w środowisku. Koncentruje się na zrozumieniu mechanizmów chorobowych na poziomie molekularnym, szczególnie w przypadku najczęstszych i powszechnych chorób, w celu opracowania przyszłych metod diagnozowania i leczenia tych chorób. Program zapewniając studentom naukę i różne szkolenia w środowisku akademickim (krajowym i zagranicznym), zorientowany jest na wysokiej jakości badaniach naukowych, które stymulują studentów intelektualnie, dając im jednocześnie wybór szerokiego wachlarza możliwości późniejszego zatrudnienia w przemyśle, centrach badawczych i społeczeństwie. Absolwent może kontynuować kształcenie w Szkole Doktorskiej.
Dietetyka Studia I stopnia
Studia stacjonarne o profilu praktycznym
Studia trwają 3 lata (6 semestrów)
liczba godzin praktyk: 840
wymagana ilość punktów ECTS do ukończenia studiów: 180
Dietetyka I stopień cykl: 2020-2023
Praktyki zawodowe:
V semestr: Praktyka w domu pomocy społecznej – 70 godzin
VI semestr: Praktyka: Szpital dorosłych – 350 godzin
Dietetyka I stopień cykl: 2021-2024
V semestr: Praktyka w domu pomocy społecznej – 70 godzin
VI semestr: Praktyka – szpital dorosłych – 350 godzin
Dietetyka I stopień cykl: 2022-2025
II semestr: Praktyka w szpitalu – Dział żywienia – 4 tygodnie (120 godzin)
III semestr: Praktyka w poradni dietetycznej – 3 tygodnie (90 godzin)
IV semestr: Praktyka w szpitalu: klinika/oddział – 4 tygodnie (120 godzin)
Praktyki międzysemestralne – 4 tygodnie (120 godzin)
V semestr: Praktyka w szpitalu dziecięcym – Oddział pediatryczny – 3 tygodnie (90 godzin)
VI semestr: Praktyka w szpitalu: oddział/klinika – 6 tygodni (180 godzin)
Studia kształcą specjalistów w zakresie dietetyki i żywienia człowieka, którzy w oparciu o wyszkolenie medyczne i kliniczne będą przygotowani do wykonywania medycznego zawodu dietetyk w wielu obszarach aktywności zawodowej, z uwzględnieniem postępowania żywieniowego w leczeniu chorób dietozależnych w różnych specjalnościach klinicznych i profilaktyki chorób dietozależnych.
Student zdobywa zaawansowaną wiedzę oraz umiejętności praktyczne w zakresie oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia osób zdrowych i chorych, planowania racjonalnego żywienia, doboru diety w różnych stanach chorobowych oraz prowadzenia profesjonalnej edukacji żywieniowej. Nabywa kompetencje umożliwiające budowanie relacji terapeutycznej z pacjentem, a także dotyczące technologii przygotowywania i kontrolowania jakości produktów żywnościowych i potraw.
Studia II stopnia
Studia stacjonarne o profilu ogólnoakademickim
Studia trwają 2 lata (4 semestry)
wymagana ilość punktów ECTS do ukończenia studiów: 120
Program kształcenia oferuje rozwinięcie i pogłębienie wyszkolenia medycznego i klinicznego w zakresie dietetyki i żywienia człowieka zdrowego i chorego, kładąc nacisk na te aspekty działalności dietetyka, które dotyczą współczesnych zagrożeń zdrowotnych (prewencja pierwotna i wtórna chorób dietozależnych), a także profesjonalnego wkładu dietetyka do działalności zespołów terapeutycznych i promujących zdrowie. Studia obejmują prawne, organizacyjne i marketingowe aspekty zakładania i prowadzenia własnej działalności gospodarczej o profilu dietetycznym. Absolwent przygotowany jest do pracy w zawodzie Dietetyka w publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej, zakładach żywienia zbiorowego, organizacjach konsumenckich, komercyjnych, publicznych placówkach sportowych i rekreacyjnych. Może kontynuować kształcenie w Szkole Doktorskiej.
Dietetyka II stopień cykl 2021-2023
Praktyki zawodowe:
I semestr: do wyboru 1 z 3:
Praktyka w poradni dietetycznej- 40 godzin
Praktyka – szpital dorosłych – 40 godzin
Praktyka w zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego – 40 godzin
II semestr: Praktyka w stacji Sanitarno-Epidemiologicznej – 40 godzin
III semestr: Praktyka – szpital dziecięcy – 40 godzin
Dietetyka II stopień cykl 2022-2024
Praktyki zawodowe:
Do założenia konta niezbędne jest posiadanie adresu e-mail w domenie umlub.pl: numer_albumu@student.umlub.pl
Studenci mają założone konto w Portalu Studenta, gdzie mogą sprawdzić: numer grupy, harmonogram zajęć, oceny, plan studiów, indywidualny nr rachunku bankowego, na który należy wpłacać wszelkie opłaty związane ze studiami (np. legitymację, powtarzanie przedmiotu).
Zgodnie z Regulaminem studiów, we wszystkich sprawach dotyczących studiów, w korespondencji elektronicznej student ma obowiązek posługiwać się studenckim uczelnianym kontem pocztowym w domenie student.umlub.pl.
Uczelnia tworzy dla każdego studenta indywidualne konto poczty elektronicznej (numer_albumu@student.umlub.pl).
Kandydat otrzymuje potrzebne informacje na adres e-mail podany podczas procesu rejestracji elektronicznej.
Loginem jest indywidualny numer albumu studenta.
W celu zresetowania hasła należy wejść na stronę zmiany hasła i wpisać numer albumu oraz adres e-mail podany podczas rejestracji na studia (lub później zaktualizowany w Dziekanacie). Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość zawierająca link do zmiany hasła.
Dziekan:
Piątek:
9:00 – 10:00 – dr hab. Anna Błażewicz, prof uczelni
Prodziekani:
Czwartek:
10.00 – 11.00 – prof. dr hab. Ewelina Grywalska
Wtorek:
09.15 – 10.15 – prof. dr hab. Emilia Fornal
Rok 1 – Mgr Urszula Deneka
Rok 2 – Dr n. med. Katarzyna Skórka
Rok 3 – Dr n. med. Barbara Miziak
Rok 1 – Dr Marta Morawska
Rok 2 – Dr n. med. Justyna Niedźwiadek
Rok 1 – Mgr Karolina Goral
Rok 2 – Mgr Olga Poźniak
Rok 3 – Dr n. farm. Agnieszka Marzec, profesor uczelni
Rok 1 – Mgr Karolina Szczygieł
Rok 2 – Dr n. rol. Renata Krzyszycha, profesor uczelni
Serdecznie zapraszamy Absolwentów i Rodziców na Uroczyste rozdanie dyplomów, które odbędzie się 14 października 2023 (sobota) r o godz.: 10:00 w Auli Collegium Maius, ul. Jaczewskiego 4 w Lublinie.
Dress code absolwentów: toga 🙂
Zapraszamy studentów do składania wniosków o stypendium z Własnego Funduszu na Stypendia UM w Lublinie w terminie do 15 października br.
Wnioski należy składać do Dziekanatu właściwego dla danego kierunku.
O stypendium mogą się ubiegać studenci studiów pierwszego i drugiego stopnia oraz jednolitych studiów magisterskich, z zastrzeżeniem, że o stypendium nie mogą ubiegać się studenci pierwszego roku studiów pierwszego stopnia oraz pierwszego roku jednolitych studiów magisterskich.
Czuwa nad prawidłową organizacją pracy Dziekanatu.
tel. +48 81448 7302
e-mail: katarzyna.skiba@umlub.pl
Prowadzi sprawy związane z tokiem studiów Biomedycyny I oraz II stopnia.
tel. +48 81448 7300
e-mail: marta.demczuk@umlub.pl
Prowadzi sprawy związane z tokiem studiów Dietetyki I oraz II stopnia. Zajmuje się również obsługą delegacji.
tel. +48 81448 7300
e-mail: magdalena.majczak@umlub.pl
Obsługuje sprawy nauczycieli akademickich: konkursy, awanse, przedłużanie umów, ewaluacja, SONAR.
tel. +48 81448 7303
e-mail: joanna.adamek@umlub.pl
Koła Naukowe
Interdyscyplinarne Koło Biomedycyny (ang. Interdisciplinary Biomedical Science Club) Wydziału Biomedycznego Uniwersytetu Medycznego w Lublinie zrzesza studentów kierunku Biomedycyna. Jego głównym zadaniem jest przygotowanie studentów do przyszłej pracy naukowej oraz integracja środowiska studentów Biomedycyny, jak również osób zainteresowanych tą dziedziną nauki. Działalność Koła obejmuje comiesięczne omawianie artykułów w języku angielskim (ang. Journal Club) oraz realizację konkretnych projektów badawczych prowadzonych we współpracy z pracownikami Uczelni. Wybór tematyki badawczej podyktowany jest osobistymi zainteresowaniami studentów oraz badaniami naukowymi realizowanymi przez pracowników Uczelni, którzy są związani z działalnością Koła Naukowego. Prowadzone prace są z zakresu biologii molekularnej, genetyki, mikrobiologii, farmakologii, etc. 22 maja 2022 roku Koło organizuje drugą edycję własnego Sympozjum Naukowego Studentów Biomedycyny pt. “Biomedicine – The Science of the 21st Century“, na którym zarówno studenci Biomedycyny, jak i innych kierunków, będą mogli przedstawić wyniki swoich prac. Ponadto, Koło organizuje warsztaty tworzenia i wygłaszania prezentacji naukowych – „(slide)Show yourself!”. Organizowane są również spotkania z absolwentami Biomedycyny, którzy dzielą się swoimi doświadczeniami związanymi z pracą po ukończeniu studiów.
Opiekun: prof. dr hab. n. biol. Przemysław Tylżanowski. |
Studenckie Koło Naukowe Badań Behawioralnych przy Samodzielnej Pracowni Badań Behawioralnych
W naszym kole naukowym studenci uczestniczą w badaniach prowadzonych przez pracowników Pracowni. Działalność Koła koncentruje się na zagadnieniach związanych z wykorzystaniem modeli zwierzęcych (w tym Danio rerio) w badaniach nad:
Ponadto współpraca Pracowni z wieloma Katedrami Uniwersytetu Medycznego oraz jednostkami zewnętrznymi zapewnia możliwość uczestniczenia w zróżnicowanych tematycznie projektach. Studenci pracujący w Kole Naukowym nabierają umiejętności w prowadzeniu badań z wykorzystaniem zwierząt, badań behawioralnych oraz badań molekularnych. Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do kontaktu.
Opiekun: mgr Łukasz Kurach
Studenckie Koło Naukowe przy Zakładzie Żywności i Żywienia (Katedra Dietetyki i Bioanalityki)
Zakres działalności:
– Wpływ dodatku owoców liofilizowanych na właściwości antyoksydacyjne miodów.
– Zawartość mikro- i makroelementów w miodach z dodatkiem owoców liofilizowanych.
– Ocena właściwości antyoksydacyjnych herbat dedykowanych na wzmocnienie odporności.
– Ocena zawartości mikro- i makroelementów w herbatach na odporność.
– Ocena poziomu wiedzy żywieniowej osób dorosłych w zależności od wartości wskaźnika BMI.
– Edukacja żywieniowa dzieci, młodzieży i osób dorosłych.
– Analiza zachowań zdrowotno – żywieniowych wśród osób przyjmujących suplementy diety.
Opiekunowie:
mgr Justyna Zagórska
dr Katarzyna Iłowiecka
dr Lidia Czernicka
Studenckie Koło Naukowe Medycyny Stylu Życia przy Katedrze Dietetyki i Bioanalityki
Zakres działalności:
– Czym jest medycyna stylu życia?
– Interdyscyplinarna współpraca między dietetykiem i lekarzem
– Profilaktyka chorób układu sercowo-naczyniowego
– Evidence Based Dietetics
– Rola diety w profilaktyce chorób serca
– Rola aktywności fizycznej w utrzymaniu prawidłowej masy ciała
– Metodologia prowadzenia badań naukowych w dietetyce – możliwości i ograniczenia
Opiekun: dr Joanna Popiołek-Kalisz
Studenckie Koło Naukowe Dietetyki Klinicznej działa w wielu obszarach, poczynając od sfery naukowej, gdzie studenci mają okazję realizować swoje pomysły i przekuwać je na prace i projekty naukowe.
SKN angażuje się w wiele inicjatyw promujących zdrowie, co daje możliwość kontaktu z pacjentem i edukacji żywieniowej. W przeciągu roku akademickiego dla studentów organizowane są webinary, prowadzone przez dietetyków praktyków. SKN prowadzi także współpracę z innymi organizacjami uczelnianymi, organizuje własne, otwarte webinary naukowe, gdzie prelegentami są członkowie Koła oraz aktywnie udziela się w mediach społecznościowych, promując dietetykę opartą o dowody naukowe.
Opiekun: mgr Karolina Goral
Sport, wolontariat, kultura → Życie na UMLUB
NIP: 712-01-06-911
REGON: 000288716